VITAMINO D TRŪKUMAS
Vitamino D trūkumo pasekmės
Dažniausiai pasitaikanti vitamino D trūkumo pasekmė kūdikiams ir mažiems vaikas – rachitas. Tai yra skeleto liga, pasižyminti kaulų audinio suminkštėjimu. Kaulai tampa daug jautresni, gali išlinkti ir lūžti. Kiti šios ligos požymiai – tai sumažėjusi raumenų jėga ir tonusas.
Labai žemas vitamino D kiekis suaugusiųjų organizme gali sukelti kaulų nykimą. Taip pat gali įvykti netikėtų kaulų lūžių. Be to, vėliau dėl vitamino D trūkumo gali išsivystyti osteoporozė. Vitamino D trūkumas lemia ir blogesnę kalcio absorbciją.
Mažiau pastebimi vitamino D trūkumo požymiai yra išsekimas, raumenų ir kaulų skausmai.
Kodėl svarbu vartoti vitaminą D?
Stipriems kaulams
Dėl vitamino D trūkumo pasikeičia kauluose esančių mineralų apykaita, todėl sumažėja kaulų mineralinis tankis ir padidėja kaulų masės nykimo ir kaulų lūžių rizika.
Imuninei sistemai
Dauguma mūsų organizmo ląstelių turi vitamino D receptorių. Jis turi įtakos ir įgimtos imuninės sistemos ląstelėms bei skatina jų normalią veiklą.
Sveikiems dantims
Vitaminas D būtinas normalaus dantų formavimosi ir mineralizacijos procesams vykti. Jis itin svarbus normalių dantų augimui, vystymuisi ir išsaugojimui.
Kada gali trūkti vitamino D?
Dažnai vitamino D pradeda trūkti tada, kai organizmas jo gamina per mažai, nes nepakankamai būname saulėje ir (arba) per mažai gauname jo su maistu.
Tai itin svarbu kūdikiams ir mažiems vaikams. Kūdikiams neleidžiame būti tiesioginiuose saulės spinduliuose, o jei jie maitinami tik krūtimi, su maistu jie gauna per mažai vitamino D.
Rekomenduojama nuo pirmosios kūdikių gyvenimo savaitės papildomai jiems duoti vitamino D. Taip pat rekomenduojama papildomai duoti vitamino D vaikams iki 18 metų, senyvo amžiaus asmenims ir visiems tiems, kurie per mažai jo gauna su maistu arba nepakankamai būna saulėje.
Vitaminas D maiste
Yra keli natūralūs vitamino D šaltiniai. Didžiausiu vitamino D kiekiu pasižymi riebi žuvis (silkė, skumbrė, tunas, sardinės, lašiša) ir žuvų taukai. Mažiau vitamino D yra jautienos kepenėlėse ir kiaušinio trynyje. Geras vitamino D šaltinis yra ir grybai bei mielės. Dabar pastarosios dvi vitamino D formos dedamos į pieną, pieno produktus ir kitus maisto produktus, kuriuose natūraliai yra itin mažas vitamino D kiekis.
Pediatrų asociacija atlikusi tyrimus nustatė, kad vitamino D trūkumas labiausiai kenkia vaikams iki 3 metų amžiaus.
Vitamino D vartojimas papildomai
Rekomenduojama vaikams pirmaisiais jų gyvenimo metais papildomai duoti vitamino D, nepriklausomai nuo to, ar jie maitinami krūtimi ar ne. Dėl didelio vitamino D trūkumo atvejų skaičiaus jis dažnai skiriamas ir kitų amžiaus grupių asmenims.
Kadangi nustatyta, kad per didelės vitamino D dozės yra kenksmingos, prieš vartojant jo papildomai rekomenduojame pasitarti su specialistu. Didelės vitamino D dozės visų pirma gali sukelti kalcio koncentracijos kraujyje padidėjimą, dėl kurio gali kankinti troškulys, sulėtėti augimas, išsivystyti anoreksija, varginti vėmimas, gali būti nustatomas žemesnis intelekto lygis, minkštųjų audinių kalcifikacija ir formuotis inkstų akmenys.